Press Release In Regard to California Governor Gavin Newsom’s Statement that offends the Vietnamese Americans and Nail Business.

During his daily COVID-19 briefing in Sacramento on Thursday, 7 May 20, Governor of California, Mr. Gavin Newsom said “This whole thing started in the State of California, the first community spread, in a nail salon. I just want to remind everybody of that and that I’m very worried about that”. After the provocative remark, Gov. Newsom declined on Friday to provide additional details about where the salon was located and how the state health officials traced the case. Despite requests from several civil and media organizations, Gov. Newsom defended his decision not to release further proof of his accusations because of health and privacy concerns.

From his position, this remark was not just groundless, it is irresponsible and discriminatory. There are more than 10,000 nail and beauty small businesses in California where approximately 80 percent of these salons are owned and operated by Vietnamese Americans. Among the industries and businesses that are severely impacted by Coronavirus, small businesses are hardest hit and struggle tremendously to survive. The Congress and President of the United States, Mr. Donald Trump, understood how hard it is for a small business to stand during this time and passed several public laws, especially the H.R. 266, to particularly sustain the small business community.

As an elected official and formerly a restaurateur, Gov. Newsom should understand the pain and struggle the nail and beauty salon owners are facing! His ridiculous remark during the state-wide briefing on COVID-19 did no good to the public, but contributed to further anxiety and even heightened fear in the state’s confused and mistrustful environment. On the following Friday, Gov. Newsom although addressed concerns that his comments could ultimately hurt the nail industry, he still proposed to keep the personal care services like the nail and beauty businesses included in the third phase of California’s reopening.

We respectfully urge Gov. Newsom to recall his wrongful accusation; his remark was unjust and ultimately hurt the Vietnamese American community. In this difficult time, we should encourage industry responsibility and find cooperative solutions to rebuild our damaging economy not to deliver irresponsible blames. In the last two months, the nail and beauty workers and store owners are among the most generous groups of Vietnamese Americans. They have converted their nail shops into makeshift manufactures to create and donated hundreds of thousands of face masks to their community’s hospitals and medical clinics while their industry is hardest hit by the shutdown. Their act of patriotism and responsibility of the nail and beauty industry should be recognized.

We also urge Gov. Newsom to reevaluate his reopening strategy applied for nail and beauty salons in California. With protective measures and continuous monitoring and adjustment, the nail and beauty industry can slowly reopen their business. Other states like Texas have allowed the personal services to restart with government support. These small businesses, which are familiar with state required protective measures, should have less issues in protecting their consumers and workers. Also, their rebuilding effort will help them less dependent of the state’s limited resources.

Vietnamese Version

Ngày 9 tháng 5, 2020

Bản Tuyên Bố Phản Đối Thống Đốc California Gavin Newsom đã xúc phạm và gây kỳ thị đối với nghề nail và người Mỹ gốc Việt.

Mới đây, trong ngày thứ Năm 7 tháng 5, 2020, Thống Đốc California Gavin Newsom đã tuyên bố rằng bệnh dịch Covid-19 bắt nguồn từ một tiệm làm nail ở Tiểu Bang của ông.  Nguyên văn “this whole thing started in the state of California, the first community spread, in a nail salon, ..[he is] very worried about that.” Qua hôm sau, ông đã từ chối yêu cầu của báo chí, không đưa ra bằng chứng tiệm nail nào và cách nào mà giới chức y tế đã tìm thấy sự nhiễm bệnh ở đó. Ông nại cớ là bảo vệ tin  tức riêng tư và cũng vì sự quan tâm về y tế.

Lời tuyên bố vô căn cứ của ông Newsom chứng tỏ sự thiếu tinh thần trách nhiệm và tính kỳ thị khi có đến 80% người làm trong hơn 10 ngàn tiệm nail và tiệm thẩm mỹ ở California là ngưòi Mỹ gốc Việt. Hai ngành dịch vụ này cũng gánh chịu sự thiệt hại trầm trọng do ảnh hưởng của đại dịch Covid-19 như các ngành tiều thương và dịch vụ khác. Chính Tổng Thống Trump và Quốc Hội cũng đã nhìn thấy và đã có những biện pháp cụ thể, tích cực nhằm cứu với các ngành này.

Với tư cách một dân cử, ông Newsom còn từng là chủ tiệm ăn, chắc phải chia sẻ nỗi khó khăn mà các ngành dịch vụ nail và thẩm mỹ đang trải qua. Lời tuyên bố của ông trong hoàn cản này không những không góp phần tích cực, mà còn tạo thêm những phiền muộn, làm gia tăng nỗi lo sợ về kỳ thị màu da khi Tiểu bang của ông đang ở trong một không khí bất ổn và đa nghi.  Trong khi vài Tiểu Bang khác có mức độ nhiễm bệnh cũng khá cao, như Georgia, đã cho phép các tiệm nail mở cửa lại, thì vin vào cớ trên, ông Newsom đã tuyên bố phải chờ đến giai đoạn 3 mà ông chưa cho biết sẽ ấn định vào lúc nào.

Chúng tôi không có tài liệu để xác định lời cáo buộc của ông Newsom là đúng hay sai. Nhưng trong tư cách một Thống Đốc, một lãnh tụ chính trị, ông cần lựa lời phát biểu sao cho không xúc phạm đến một ngành nghề nào hay một sắc dân nào, nhất là trong hoàn cảnh đặc biệt hiện nay.

Chúng tôi yêu cầu ông Newsom rút lại lời cáo buộc sai lầm này. Nó thật là bất công và xúc phạm nặng nề đến cộng đồng người Mỹ gốc Việt chúng tôi. Xin ông biết rằng trong thời gian khủng hoảng này, những người thợ nail và thẩm mỹ đã chứng tỏ lòng ái quốc, tinh thần cộng đồng bằng cách biến cải tiệm của họ để may hàng trăm ngàn tấm mặt nạ che mặt đem biếu các bệnh viện tại địa phương họ cư trú. Những đóng góp như thế phải được ghi nhận và biểu dương hơn là xúc phạm.

Chúng tôi đã gửi thư riêng cho ông Thống Đốc Newsom yêu cầu ông lên tiếng xin lỗi về những lời xúc phạm, và đồng thời gửi bản tuyên bố bằng Anh và Việt Ngữ này ra công luận để kính tường trình.

TM Hội Đồng Đại Diện

Đỗ Văn Phúc

Chủ Tịch Hội Đồng Quản Trị

Cộng Đồng Người Việt Quốc Gia Hoa Kỳ

 

This entry was posted in Press Release. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s